maanantai 27. tammikuuta 2014

Haluatko neuloa ristikkopintasukat?


Hellurei!

Nyt on luvassa ensimmäinen ja ihka omasuunnittelema sukkamalli! Kuvio näyttää ehkä hieman monimutkaiselta, mutta se on loppujen lopuksi helppo toteuttaa ja muistaa. Sukan taakse nilkkaan neuloin joustinneuletta sukan istuvuuden takaamiseksi.

Tässä ohje!

Lanka 7 veljestä, puikot 3½ tai käsialan mukaan

Luo 40/48/56 s, ja jaa silmukat kolmelle puikolle. Yhdelle puikolle tulee kahden puikon silmukat, ja tällä puikolla neulotaan kuvioneule.

Neulo 7 kerrosta 2 o 2 n – joustinneuletta. Neulo vielä 2 kerrosta kaikki silmukat oikein, ja aloita kuvioneule:
kahdella puikolla kaikki silmukat oikein, tuplasilmukkamäärän puikolla neulo kuvioneuletta.

KUVIONEULE:
1. krs: 1 reunas. *nosta 1 s neulomatta, 1 s o, 1lk, vedä nostamasi s oikean s:n ja lk:n yli*, 1 reunas.
2. krs: kaikki silmukat oikein
3. krs: kuten 1. krs
4. krs: kaikki silmukat oikein
5. krs: kaikki silmukat oikein

Aloita jälleen 1 kerroksesta.

Neulo vartta 12/14/16 cm. Jatka sitten kuvioneulepuikolla kuvioneuletta, toisilla puikoilla 2 o 2 n - joustinneuletta. Neulo takana joustinneuletta 10 kerrosta, ja aloita kantatilkun neulominen.

Kuvioneulepinnan ristikkopalmikot
KANTATILKKU:

Jätä kuvioneulepuikko odottamaan, ja neulo kahden muun puikon silmukat yhteen (20/24/28). Käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo kaikki silmukat nurin. Käännä työ, nosta yksi silmukka neulomatta ja neulo kaikki silmukat oikein. Jatka tätä, kunnes olet neulonut yhteensä 20/24/28 kerrosta.

KANTAPOHJAN KAVENNUKSET:

Neulo vielä nurja puoli, ja käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, ja neulo kaikki silmukat oikein kunnes toisessa reunassa on jäljellä 7/9/10 silmukkaa. Tee ylivetokavennus (nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo toinen silmukka ja vedä ensimmäinen silmukka toisen yli) ja käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, ja neulo 6/6/8 silmukkaa nurin ja neulo 2 silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ. Jatka neuletta samalla logiikalla: poimi aina reunalta yksi silmukka kavennukseen, kunnes kaikki reunasilmukat on kavennettu pois. Keskiryhmän silmukoiden pitäisi lukumäärältään pysyä samana (8/8/10). Kun reunasilmukat loppuvat, jaa silmukat kahdelle puikolle (4,4/4,4/5,5). Poimi vapaalla puikolla kantalapun vasemmasta reunasta 10/12/14 + 1 s puikkojen välistä. Neulo kiertäen kaikki oikein. Neulo seuraavan puikon kuvioneule, ja poimi jälleen kantalapun oikealta puolelta 10/12/14 + 1 s puikkojen välistä. Neulo kiertäen kaikki oikein. 


KIILAKAVENNUKSET:

Jatka näillä silmukoilla sileää neuletta + kuvioneuletta kerros, ja aloita kavennukset seuraavalla kerroksella: 1. puikon lopussa 2 s yhteen ja 1 s o. Kuvioneulepuikon alussa neulo 1 s oikein ja ylivetokavennus. Kuvioneulepuikon lopussa neulo 2 s yhteen ja 1 s o. Neulo välikerros, ja toista kavennukset. Neulo kaksi välikerrosta, ja toista kavennukset. Toista kavennuksia lisäten aina yksi välikerros, kunnes kantatilkun viereisillä puikoilla on 10/12/14 s. Jatka sileää neuletta + kuvioneuletta, kunnes pohjan pituus on 15/20/25 cm tai kunnes pikkuvarvas peittyy.

KÄRKIKAVENNUKSET:

Neulo 1 puikon lopussa 2 o yhteen, 1 s oikein, ja kuvioneulepuikon alussa 1 s o ja ylivetokavennus. Kuvioneulepukon lopussa neulo 2 o yhteen, 1 s oikein, ja viimeisen puikon alussa jälleen 1 s o ja ylivetokavennus. Toista kavennuksia joka toinen kerros, kunnes silmukoita on jäljellä 5/6/7 (kuvioneulepuikolla tuplamäärä). Tämän jälkeen tee kerrokset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka ja vedä loppujen silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

HUOM! Seuraa kuvioneuletta. Kavennukset syövät kuvion silmukoita, joten tarvittaessa neulo 1-2 ylijäävää silmukkaa oikein ja jatka kuvioneuletta normaalisti. Langankierrot toistuvat aina samassa kohdassa, joten kuviota on melko helppo seurata.


VALMIS!

Katsotaan, kuinka ohje toimii. Mikäli jokin jää epäselväksi, voit aina kysyä vaikka kommenttiboksissa niin koetan auttaa.

Ciao, kivoja neulontahetkiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti