perjantai 30. elokuuta 2013

Haluatko sokeritärkätä?


Toisessa eteisessä meillä on esillä kolme korttia, yksi juliste ja yhdeksän valokuvaa. Ja minä haluan lisää! Ja tummanharmaaseen seinään sekä mustavalkoisiin kuviin sopii taatusti... tittidii: virkatut kehykset! 

Ylijäämälangat käyvät vallan hyvin näihin pikkukehyksiin! 
 Kehykset olen virkannut tästä kirjasta löytyvillä nauhamalleilla, virkannut päät yhteen ja silittänyt muotoonsa.
Mustan kehyksen lanka ja nauhamalli oli sen verran paksua, että sitä oli lähestulkoon mahdoton saada muuta kuin ympyrän muotoon (ellei sitten olisi virkatessa ottanut asiaa huomioon ja soveltanut ym.). Sen sijaan jostakin syystä valkoinen pienempi muotoutui hyvin pikkuneliöksi, vaikka jämptiä muotoa oli yhtä lailla vaikea saada.

Tämä taitaa olla kehyksistä pienin tällä hetkellä: tuumailin, että neuloisin alaosan liitoskohtaan pienen rusetin.

Haluatko kokeilla sokeritärkkäämistä? Helppoa! Suhde on 1:1, esim. pieniin töihin pitäisi riittää 0,5 dl vettä ja 0,5 dl sokeria.

1. Liuota sokeri kuumaan veteen.
2. Upota tärkättävä työ veteen, ja anna liota muutaman minuutin verran jotta vesi imeytyisi kunnolla. 
3. Asettele työ muotoonsa, ja anna kovettua ainakin vuorokausi. Mikäli tuntuu, ettei työ ota kovettuakseen, säästä hieman tärkkivettä ja sivele sillä työtä vielä hieman. 

Itse asettelin nämä kehykset kelmulla peitetyn pyyheliinan päälle ja sivelin pullasudilla vielä hieman sokerivettä pinnalle. Mikäli haluat esimerkiksi sokeritärkätä pitsiliinasta kulhon, vuoraa haluavasi muotti (esim. pieni laakea kulho) ensin kelmulla, että pitsiliina olisi helppo irrottaa muotista. Ja pitsiliinojahan löytyy varmasti ympäri kirpputoreja ja mummon ullakolta, ellei halua tehdä alusta loppuun itse ja laittaa virkkuukoukkua heilumaan.


Nyt miettimään, mitä tehdä tämä vuorokausi ennen kuivumista...
Ciao!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti